Талибанците веднаш по преземањето на власта во Авганистан презедоа конкретни мерки. Првиот чекор е воведување на полициски час во Кабул. Конкретно на жителите им се забранува да ги напуштаат своите домови после 21 часот. Исклучоци се можни само во итни случаи.

Не се знае до кога ќе трае одлуката.