Американците знаеле дека Талибанците ќе го заземат Авганистан и престолнината Кабул но не направиле ништо да го спречат.  Пилотот Јен Фриц во сторија за „Атлантик“ открива дека имал задача да прелетува низ Авганистан и да ги слуша разговорите на Талибанците. Тој бил вчудоневиден од она што го слушал.

Тој во детали опиша еден од прислушуваните разговори што ги воделе Талибанците.

-Спуштете се и поставете експлозив некаде на кривината каде не се гледа.

-Може да почека до утре

-Не не може Американците може да дојдат и порано и мораме да ги убиеме колку што ќе можеме

Мислам дека ќе почекам.

-Не , оди и постави ја бомбата

-Морам ли?

Да оди и направи го тоа

-Не сакам.

-Брате зошто да не, мораме да водиме џихад.

-Брате многу е студено за џихад.