Огромното мнозинство членови на Парламентот на ЕУ го поддржа доделувањето кандидатски статус на Украина, Молдавија и Грузија. Гласањето се одржа во пресрет на самитот на Европскиот совет подоцна денеска и утре, на кој се очекува да се донесе одлука дали ќе се прифатат кандидатурите на тројца кандидати за членство.

За резолуцијата гласаа 529 пратеници, 45 беа против, а 14 беа воздржани.

На гласањето му претходеше пленарна седница во средата, по што беше објавено соопштение за медиумите во кое тој се залагаше да им се даде толку посакуваниот статус на трите земји.

Во светло на агресијата на Путин и посветеноста на украинскиот, молдавскиот и грузискиот народ за нивната европска иднина, огромното мнозинство пратеници ги повикаа лидерите на ЕУ да го отворат патот за пристапување на сите три земји, се вели во документот.

Во соопштението, сепак, се вели дека голем број пратеници ја истакнале важноста од продолжување на реформите, особено во Украина, Молдавија и Грузија. Други забележаа дека патот до членството во ЕУ ќе биде долг за трите земји.

Резолуциите на парламентот на ЕУ се необврзувачки. Додека мнозинството членови на Европскиот парламент и на Европската комисија ја фрлија својата тежина на кандидатурата на Украина, последниот збор го имаат шефовите на држави и влади на сите 27 земји-членки.

Седницата на Европскиот совет ќе се одржи денеска и утре. Се очекува лидерите да го дадат своето мислење дали трите земји што ги сакаат, вклучително и Украина, ги исполнуваат условите да станат кандидати.

Киев поднесе официјална апликација за членство во ЕУ кон крајот на февруари, неколку дена откако Русија започна воена операција