Швајцарија не ја одобри вакцината против Ковид-19 на АстраЗенека, соопшти националниот регулатор на лекови „Свисмедик“ и побара повеќе податоци за ефикасноста и квалитетот пред да ја одобри вакцината за употреба.

Европската унија минатата недела ја одобри оваа вакцина.

Швајцарија исто така соопшти дека нарачала милиони дополнителни дози вакцини против Ковид-19 од други производители.

Земјата, која веќе нарача 5,3 милиони дози од вакцината на АстраЗенека, соопшти дека ги чека резултатите од испитувањата во Северна и Јужна Америка, во кои се вклучени десетици илјади луѓе.

Откако ќе ги добиеме резултатите, многу брзо може да се издаде привремено одобрение согласно процедурата за распределба, се вели во соопштението на Свисмедик.

Според регулаторот, моментално достапните податоци не даваат основа за позитивна одлука во однос на придобивките и ризиците.