Жесток судир меѓу талибанците и иранската гранична полиција во провинцијата Систан и Белучистан од иранска страна, односно Нимроз од авганистанска страна!

Иранската државна новинска агенција ИРНА објави дека на Иран му се нанесени „тешки загуби и сериозна штета“. Дали е ова само инцидент или е почеток на нешто многу поголемо!

Заменик-шефот на иранската полиција, генерал Касем Резаџи, ги обвини талибанците дека први отвориле оган врз иранската гранична полиција во инцидент во провинцијата Систан и Белучистан од иранска страна, односно Нимроз од авганистанска страна. , кога загинаа најмалку три лица.

Во судирот меѓу талибанците и иранските сили загинаа најмалку три лица – двајца од Иран, еден од Талибанците.Иранската државна новинска агенција ИРНА објави дека на Иран му се нанесени „тешки загуби и сериозна штета“.ИРНА, повикувајќи се на иранската полиција, пишува дека загинале двајца граничари.