Една од  најважните реликвии од која Путин не се дели е крстот што му го подарила мајката.Тој раскажа колкава вредност има ова парче за него.

Добив крст ланче од мајка ми, но не го носев. Таа ми рече да го осветам крстот кога одам во Израел, што го направив при мојата втора посета на земјата. Официјално бев таму и ми се допадна, па се вратив со семејството. „Откако го посветив, го носам секаде со себе-изјави. Путин.

Иако смета дека православието е една од најважните руски вредности и е редовен на миси, барем за големите празници, Владимир Путин е еден од оние луѓе кои сметаат дека не треба премногу да се зборува за религијата. За него тоа е многу лична работа.