Поранешниот француски претседател Никола Саркози и двајца поранешни соработници се осудени на три години затвор за корупција – од кои две години условно.

66-годишниот Саркози е прогласен за виновен за обид за поткуп на судијата Жилбер Азиберт, кому му нудел престижна работа во Монако, за возврат за информации за кривична истрага во неговата политичка партија.