НАТО во Норвешка ја одржува најголемата воена вежба од крајот на Студената војна. Русија е лута поради маневрите близу нејзината граниза и смета дека ова е уште една провокација.

На вежбата „Trident Juncture“ НАТО презентираше 65 пловила, 150 летала и 10.000 возила. Запловија амфибиски дестани бродови и најсовремените тенкови, а локалното население протестираше бидејќи земјата им се загадува и се загрозени земјоделските посеви.