Претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, денеска објави дека европраламентот годинешната награда „Сахаров“ за слободата на мислата и ја доделил на демократската опозиција на Белорусија.

Церемонијата на врачување на наградата, што го носи името на советскиот физичар и политички дисидент, ќе се одржи на 16 декември. Таа изнесува 50.000 евра.