Меркел е родена во 1954 година во Хамбург како Ангела Доротеа Каснер. Таа се омажи за Улрих Меркел во 1977 година и го зеде неговото презиме. Ангела во тоа време била 23-годишна млада девојка, а таа и 24-годишниот Улрих ќе почнале да живеат заедно.

Улрих изјавил дека  заедно во Академијата на науките во поранешна Источна Германија, а се запознале во 1974 година во Лајпциг додека студирале. Две години подоцна се вселуваат заедно, а една година се венчаваат.Тие живееле заедно во скромен стан, со заеднички тоалет за студенти. Кревет, две маси и плакар, и тоа било тоа.

Се развеле во 1981 година, а потоа во 1982 година го официјализираа разводот. Улрих објаснил дека тоа било шок за него. Ангела се спакувала и се иселила  и  ја зела машина за перење.

По разводот Ангела Меркел решава да го задржи презимето на поранешниот сопруг, а  започнува  политичка кариера. Највлијателен настан во нејзината политичка кариера беше падот на „железната завеса“ и обединувањето на Германија. Се проби во својата партија, но презимето остана.

Вториот и сегашен сопруг го започнала 1981 година а свадба направиле дури 1998 година.

Ангела нема деца а Јоаким има два сина од првиот брак