Британскиот суд одби да им го предаде Асанж на Соединетите држави, како едно од образложенијата наведувајќи го неговото ментално здравје и ризикот од самоубиство.

Додека американските власти најавија жалба на пресудата, во мегувреме Асанж ќе се појави пред судот в среда за ново барање за пуштање од затвор со кауција

Поранешниот соработник пак на американската национална агенција за безбедност (НСА), Едвард Сноуден, ја поздрави одлуката на британскиот суди изрази надеж дека таа одлука ќе означи крај на судскиот прогон на основачот на викиликс