Британската премиерка Тереза Меј на заедничката прес-конференција со американскиот претседател Доналд Трамп, по нивната денешна средба, изјави дека разговарале за новите предизвици за безбедноста, вредностите и начинот на живот.

Ние го делиме истиот став за нивното потекло и нашите цели се нивно исполнување, рече Меј.

Таа додаде дека понекогаш, како и премиерите и претседателите пред нив, и без сомнение, оние кои подоцна ќе се појават, може и тие да се разликуваат во однос на тоа како се соочуваат со тешкотиите.

Претседателот Трамп рече дека тој и неговата сопруга Меланија се почастени што повторно се во Лондон, притоа заблагодарувајќи се на британската кралица Елизабета за синоќешната „прекрасна вечер“.

Трамп рече дека американско-британските односи се втемелени за заедничка историја, вредности, обичаи, култура, јазик и закони.

Нашите народи веруваат во слободата и независноста како свето право на раѓање, рече Трамп.