Гардата на австриската војска се соочува со заболување од коронавирус на 29 нејзини припадници во касарната „Радецки“ во Хорн.

Гардата на австриската армија му служи на претседателот на државата и нејзината задача е да ја претставува официјална Австрија, односно да ги пречекува официјалните лица од странство.Оваа единица на австриската армија има и должност да обезбедува објекти, лица и простории.

Во моментот, во касарната во касарната „Радецки“ има 88 војници – 29 болни и 59 кои имале контакт со нив, објави воената команда за покајание Долна Австрија.

Првите случаи на коронавирусот се откриени минатиот викенд, кога пет војници имале благи симптоми, по што биле позитивно тестирани.

За време на тестирањето на други војници, откриени се уште 24 позитивни кои немале никакви симптоми.

Касарната обично има 197 војници, но поради пандемијата е поделена на две касарни во Аленштег и во касарната „Радецки“.