Германската влада денес ги смени правилата за влез во земјата, вакцинираните или оние кои прележале Ковид-19 нема да мора да бидат тестирани или да одат во карантирани, освен ако не доаѓаат од области со висок ризик каде што преовладуваат различни видови на вирусот.

Според одлуката на владата, невакцинираните лица ќе можат да го напуштат карантинот ако тестот покаже дека тие се негативни на коронавирус.

Воведени се нови правила за олеснување на патувањето во текот на летото, особено за семејствата во кои родителите биле вакцинирани, а децата не.

Правилата важат само за оние кои примиле вакцини одобрени во Европската Унија, односно Фајзер и Астра Зенека.

Германскиот министер за здравство Јенс Шпан изјави дека очекува државата да започне со издавање на дигитални сертификати за имунитет до крајот на јуни.