Малкумина знаат каков е составот на населението во Авганистан. Авганистанска нација практично не постои. Таму живеат неколку племиња кои се во постојан конфлит, најмногу поради контрола на полињата со афион и опојни дроги.

Состав на населението во Авганистан:

Паштуни 42 посто
Таџијци 30 посто
Хазарејци 10
Узбеки 8
Туркмени 3
Белуџи 2 посто