Таџикистан се најде во центарот на вниманието бидеќи од таму доаѓаат терористите кои извршија напад во Москва.

Ова е земја во Централна Азија опкружена со Авганистан, Кина, Киргистан и Узбекистан. Позната е по суровите планини, популарни за пешачење и качување. Планините Фан, во близина на националниот главен град Душанбе, имаат врвови покриени со снег кои се издигнуваат над 5.000 метри. Го опфаќа природниот прибежиште Искандеркулски, значајно живеалиште за птици именувано по Искандеркул, тиркизно езеро формирано од глечери.

Главен град е Душанбе а официјални јазици се таџикистански и руски.Валутата е таџикистански сомони а има 9,75 милиони жители. (2021) .

На 9 септември 1991 година, Таџикистан се прогласи за независна суверена држава додека Советскиот Сојуз се распаѓаше. По независноста се водеше граѓанска војна, која траеше од мај 1992 до јуни 1997 година. Од крајот на војната, нововоспоставената политичка стабилност и странската помош овозможија раст на економијата на земјата. Земјата е предводена од Емомали Рахмон од 1994 година, кој е на чело на авторитарен режим.