Израелските воздухопловни сили ја бомбардираа југозападна Сирија, а нивните тенкови отворија оган на Голанската висорамнина.

Целта на нападот беа позициите на сириско арапската војска (САА) на врвот на планината Дарбија.

Од неодамна Израел контролира дел од територијата во јужна Сирија близу Голанската висорамнина.