Денеска се прославува Денот на победа над фашизмот односн  Денот на победата. Тој годинава се одржува  во екот на војната во Украина.

На Црвениот плоштад во Москва денеска ќе се одржи традиционалната парада за Денот на победата, 9-ти мај, односно 77-та годишнина од капитулацијата на Германија пред Советскиот Сојуз во Втората светска војна. Според руското Министерство за одбрана, во маршот ќе бидат вклучени 33 парадни единици со над 10.000 лица. Механизираната колона ќе има 131 вооружен систем