Претседателката на Европската комисија Урсула фон Дер Лајен е под голем притисок за набавката на вакцини за време на панедемијата со Ковид-19.

Конкретно, таа се терети дека на своја рака договарала набавка на вакцини од производителот „Фајзер“ -договор вреден 35 милијарди евра. За коресподенцијата со компанијата таа користела приватни пораки наместо како што е редот службени мејлови.

Претседателката засега нема одовор како една доза од вакцините кои чинеа 15,5 долари таа ги набавувала за 19. 5 и каде завршила разликата.

Европската комисија и ЕП засега ја штитат и се на став дека лични пораки не спаѓаат во обврска на транспарентност и немаат обврска да и ги побараат.

Но така не мисли „ Њујорк Тајмс“ кој поднесе тужба против Европската комисија затоа што  одбива да објави СМС пораки меѓу претседателката Урсула фон дер Лајен и извршниот директор на Фајзер Алберт Бурле.