Грчката полиција ги предупреди српските туристи да бидат внимателни со возилата бидејќи криминални банди крадат автомобили што се користат за криумчарење мигранти.

Последниот случај е на едно семејство од Врање, чиј автомобил беше украден пред два дена во Неа Плагија, недалеку од Халкидики. Четиричлено семејство требало да си оди дома од одмор, но на денот на враќањето утрото забележале дека им е украден автомобилот „опел зафира“.

Возилата исчезнуваат преку ноќ, на паркинзите во трговските центри, додека туристите се на плажите или пред самите станови!

Криминалците користат специјални уреди за да го попречат заклучувањето и во тој случај не го кршат автомобилот, туку само го отвораат автомобилот. Најмногу кражби на автомобили се случуваат на најпопуларните плажи во близина на Солун и Халкидики, каде што престојуваат повеќето српски туристи.

Каде што најчесто „оперираат“ крадците

• на паркинзите на големите супермаркети и трговски центри („Ikea“, „Liddle“, „Jumbo“, „One Salonica“…)


• на отворени паркинзи во Солун, во близина на Белата кула, во близина на плоштадот Аристотелис

• на паркингот на воден парк „Вотерленд“ во Солун
• на паркинзи на некои плажи на Халкидики (Оранж, Тиганија, Златна плажа Палиури, Арка плажа Сарти)