Поранешниот пратеник на Социјалистичкото движење за интеграција (СМИ), Петрит Васили изјави денес дека ризикот од распаѓање на Албанија е поголем отколку во 1913 година, кога се разговараше за границите. Според него, тоа е така затоа што Албанија се претвора во бездна на Албанија без Албанци.

Оваа изјава е дадена на Меѓународниот ден на демократијата. Во меѓувреме, Васили изјави дека злото има само едно име: погребување на слободното гласање, што е основа на демократијата. Според Васили, државниот криминал командуван од олигархијата и стави крај на моќта на слободното гласање и нелегалното малцинство ја презеде моќта која му припаѓа на апсолутно мнозинство на Албанците.

 15.09.2019 година, Албанија ризикува да остане без Албанците !!? Денес, по 30 години, на Светскиот ден на демократијата, државниот криминал командуван од олигархијата ја преобрази во ништо моќта на слободното гласање во Албанија.Денес, плурализмот е затрупан со валкани олигархиски пари. Денес, инкриминирано, предаторско и незаконско малцинство ја има киднапирано неотуѓивата моќ на апсолутно мнозинство Албанци.Денес, на 15 септември, Албанија се соочува со многу поголем ризик од пред 30 години. Денес, опасноста од национално распаѓање е уште поголема отколку кога се разговараше за границите во 1913 година, затоа што Албанија паѓа во бездна на Албанија без Албанци. Злото има само едно име: закопување на слободно гласање, што е универзална основа на демократијата“, изјави Васили.