Тајните документи на ЦИА кои ги водела за Јосип Броз Тито покажуваат дека покрај руската, и дел од тајните служби на Југославија сакале да го ликвидираат.

Во архивите на ЦИА постојат записи за 20 обиди за убиства на Маршалот но со сигурност постојат информации за три. Првиот документ се однесува за октомври 1948.

Околу 4 октомври имало обид за убиство на Тито од одредите на припаднците на неговата лична елитна придружба на Блед-стои во извештајот на ЦИА.