Пред Бугарија да стане членка на НАТО била принудена да направи големи реформи во одбраната. Тоа пред се се однесувало на оружјето што го користела бугарската војска во изминатите децении.

Сето оружје било „расходовано“ и префрлено во т.н гробишта на бугарската армија.

Таму сега скапуваат тенкови , авиони, хеликоптери и многу пушки.Пред влезот во НАТО, бугарската војска имала 120.000 војници а сега има 20.000. 300 авиони а сега само 30, а бројката на тенкови од 2.500 се намалила на 250.