Словенечката влада ги продолжи повеќето ограничувачки мерки за уште една недела на редовниот неделен состанок на кој се разговара за епидемиолошката состојба во земјата.

Единствената мерка што властите ја ублажија е отворањето на градилиштето на 15 март, а градежните работници можат да се вратат на работа без претходно тестирање.

Градежните работници можат да работат на градилишта, но не и на приватни куќи. Градежните компании претходно апелираа до владата да дозволи работа на отворено.

Галиќ: Црна Гора е зрела за заклучување

Директорот на Институтот за јавно здравје, Игор Галиќ, денес изјави дека Црна Гора одамна е, како што рече, „зрела за целосно заклучување“, но и дека претстојните избори во Никшиќ не се причина за таквата одлука да не биде направени.

Тој исто така рече дека е предложена целосна блокада што се однесува до епидемиолозите и дека нема никаков разговор за Никшиќ.Тој смета дека изборите во тој град, како и сите претходно одржани, се голем епидемиолошки ризик.

На прашањето дали може да се очекува целосна блокада по изборите во Никшиќ, Галиќ рече дека „Црна Гора одамна е зрела“ за ваква мерка.

Поради влошената епидемиолошка состојба во Црна Гора, од денеска е воведена мерката за заклучување на 11 градови и општини, иако претседателот на Црна Гора побара заклучување на земјата со цел да се зачува здравјето на луѓето.