Бугарскиот претседател Румен Радев не го смени тонот, и вели дека Македонија не исполнила ништо.

Вели дека давањето согласност за почнувањето на преговори за Македонија со ЕУ не треба да се врзува со рокови туку со реални остварувања.

Радев рече дека Бугарија не го одрекува правото на македонските граѓани да се самодекларираат и нарекуваат како што сакаат, но инсистира на целосна рамноправност на македонските Бугари.

„Четири години по потпишувањето на договорот од 2017 година, Република Северна Македонија не го направила тоа што е потребно за негово спроведување, но исто така не ни гарантирала исполнување на обврските“, вели Радев.