Дипломатите од Грција се означени како „предавници“ од страна на поранешниот министер за надворешни работи Никос Коѕијас после шокантните наводи дека се издаваат визи на деца без придружба на возрасен, поради илегална трговија со нивните органи,пишува „webtribine.rs“.

Koѕијас нагласува дека кривично се гонат 93 случаи поврзани со високи челници кои се веќе зад решетки.

Знаете што значат визи за малолетници без придружба без придружба на возрасна личност. Тоа е трговија со органи. И само затоа што спасив неколкумина можам мирно да спијам кога ќе умрам-изјави Коѕијас.

Фото Пресинг ТВ

Според него, оние што ги издале визите не се само криминалци туку и предавници. Поранешниот министер го наведува примерот дека виза добила 14-месечно бебе без придружба на полнолетна личност.

Се проценува дека илјадници малолетници патува од Грциа без никаква придружба и дека голем дел од нив се жртви на проституција или пак се бездомници мигранти.