Иако многумина го препознаваат по карактеристичните фотографии на кои се гледа  маж со продорен поглед и темна коса, последната фотографија открива уште една страна на овој голем ум. Никола Тесла умре во хотелскиот апартман 3327 на 33-тиот кат на хотелот Њујоркер на Божиќ, 7 јануари 1943 година,  сосема сам и сиромашен.

Градоначалникот на Њујорк во својот говор го истакна Тесла како еден од најуспешните луѓе во историјата, чии достигнувања се бесценети.

На последната слика е стари и уморен Никола Тесла, со проретчена седа коса, но неговиот поглед сепак зрачи со самодоверба и достоинство.