Еден ден пред почетокотн операцијата „Олуја“ во Хрватска  и почетокот на НАТО бомбардирањето на Република Српска, тогашната амбасадорка на САД во ОН, Медлин Олбрајт имала таен план. Таа 1995 година Олбрај во договор со тогашниот претседател Бил Клинтон сакале да ги бомбаррираат позициите на Србите во Пале, пишува „Курир.рс“

 

Нашиот план ќе биде успешен кога Србите во Босна ќе се соочат со воена закана а тоа е воена сила.Нашиот план мораме да го реализираме со воена план и со тоа да ги натераме да преговараат. Ако Унпрофор остане неодржлив примарно е со употреба на воена сила да им помогнеме на Бошњаците-говорела Олбрајт.