Ратко Младиќ имал голема болка а тоа е убистовото на ќерката Ана. Таа беше студент по медицина а беше убиена во Москва каде отиде на екскурзија иако татко и бил против таа да оди.

Како што кажуваат поранешниот агент на УДБА и поранешниот шеф на белградската полиција, Божидар Спасиќ и Марко Ницовиќ, генералот бил убеден дека Жељко Ражнатовиќ Аркан стои зад ликвидацијата на неговата ќерка.

Поради тоа, генералот одлучи да му се одмазди на соработникот на Аркан, и тоа не на каков било начин, туку со ритуално убиство.

Имено, убиецот на Ана бил застрелан двапати во главата, два истрела, по едно во секое око.