Војната на два криминални клана во Котор до истребување започна пред седум години и однесе повеќе од 50 животи. Клановите се поделелиле поради исчезнувањето на повеќе од 200 килограми кокаин во Валенсија и дека оттогаш низа крвави пресметки меѓу довчерашните кумови и нивните најблиски соработниците започна.

Дотогашнит которски клан се поделил на два табора – Кавачки, предводен од Радоје Звицер и Слободан Кашчелан, кој избегал и е во затвор, додека покојните Игор Дедовиќ и Јован Вукотиќ, како и Јован брат Игор Вукотиќ кој е во бегство 10 години

 Кокаинот бил набавен од добавувачот, бугарски државјанин од Боливија, а договорот наводно бил да се плати товарот само кога стоката била продадена и парите поделени меѓу нив.

Во подземјето кружи познатата реченица што Слободан Кашчелан наводно ја изговорил во 2014 година: „Јас те направив, јас ќе те уништам!“ пред насобраните членови на которскиот клан. После тоа започнува војната меѓу клановите на двете населби во Котор.

Пред неколку години Звицер наводно и му понудил примирје на Вукотиќ со зборовите- „не сакам да се караме, се знаеме цел живот“.

Но, до тоа никогаш не дојде.