Премиерот на Косово Албин Курти кој деновие е во фокусот на вниманието на Балканот откако неговата полиција пукаше во српски цивили пак е во Македонија. Кога беше пред неколку недели целиот град беше блокиран па и сега може истото да се очекува.

Курти е голем пријател со Зоран Заев но малкумина знаат кој навстина е косовскиот премиер.

Тој  поранешен портпарол  и секретар на УЧК. Во 1999 година беше успасен од српската полиција за време на бомбардирањето на Србија,  а од српскиот затвор е ослободен во 2001 година. Во 2005 година го оформува движењето „Самоопределување“ кое подоцна прераснува во партија.

 

Тој важи за радикал, преоблечен во костум. Има 46 години и во брак е со новрежанката Рита со која има една ќерка.