Погледнете детален преглед на цените на бензинот од 95 октани и еуродизелот, во земјите каде туристите од Македонија најчесто патуваат со автомобил за време на пролетните празници, како и совети за тоа како да се намалат трошоците за гориво на минимум.

Црна Гора

Бензинот од 95 октани во Црна Гора и чини 1,64 евра, додека цената на еуродизелот- 1,48 евра.

Ако одите на црногорското крајбрежје преку Босна и Херцеговина, ви препорачуваме да го наполните резервоарот во Република Српска, бидејќи на тамошните пумпи основниот бензин и еуродизелот може да се најде за 1,32 евра.

Грција

бензинот БМБ 95 во просек чини 1,98 евра, а дизелот 1,71 евро.

Унгарија и Австрија
Бензинот БМБ 95 чини 1,63 евра, а еуродизелот 1,64 евра.

Хрватска, Словенија и Италија

Доколку патувате во Хрватска, Словенија или Италија, се препорачува да наполните еуродизел  во Хрватска (1,45 евра), додека цената на бензинот во Хрватска и Словенија моментално е идентична – 1,56 евра.

Ако го наполните резервоарот на пумпите ИНА во Хрватска, внимавајте какво гориво полните затоа што бензинот од 95 октани и еуродизелот со ознака Class Plus Expert се поскапи за 30 до 50 центи.

Во Словенија има посебни, значително повисоки цени на горивата на пумпите покрај автопатите, па ако наполните гориво, направете го тоа на бензинска пумпа во некој од блиските градови.

Во Италија  бензинот е 2,01 евро, а дизелот 1,89 евра.