Хрватските туристички работници се жалат на лошата турстичка сезона каква не се памети последниве 20 години. Според нив, причини за тоа има многу, но најголема е високите цени за сместување и за вонпансионските услуги.

Другата причина според Хрватите е лошото време, особено во јуни. Хотелерите се жалат дека туристите трошат помалку од претходно и оти сега најбројни им се туристите од Чешка и Полска.

Сепак, признаваат дека не можат да се изборат со понудите од Турција и Грција кои им ги зеле традиционалните гости.