На денешната седница на Хрватскиот национален совет за еврото, претставени се избрани дизајни од националната страна на хрватските монети во евра и центи.

Кога Хрватска ќе го усвои еврото, на монетите ќе стои дизајнот на мотивот што ќе ја претставува Хрватска – рече премиерот Андреј Пленковиќ на почетокот на седницата.

– Ликот на Никола Тесла доби најмногу гласови. Избраните мотиви се шаховска табла, географска карта, куна, Никола Тесла и глаголица – рЌе има географска карта за две евра, Тесла за 50, 20 и 10 центи, а глаголица за помали апоени. Шаховски мотиви ќе има на сите деноминации.

Хратска и Србија се во спор за тоа чии е научникот.Оваа ситуација многу наликува на спорот што го имаат Македонија и Бугарија за Гоце Делчев. Инаку Никола Тесла е Србин по националност,православен кој е роден во Лика која е во денешна Хрватска а тогашна Австро Унгарија.