Во „жолтата куќа“ во Албанија, каде што им беа вадени органи на Србите киднапирани на Космет кон крајот на 90-тите, имаше просторија која беше опремена како приватна клиника.

Во таа куќа неколку пати доаѓаше поранешниот командант на Ослободителната војска на Косово (ОВК), Рамуш Харадинај кој и даваше пари на ќерката на сопственикот на куќата, раскажува во вториот дел од приказната заштитениот сведок во сведоштво за „Курир.рс“.

Откако биле извадени, органите на Србите заминувале директно во Турција каде што се продавани на богати клиенти.

Тој е убеден дека Харадинај бил детално запознаен со се што се случувало таму.

– Ќерката од таа куќа беше главна, татко и е обичен селанец, а брат ѝ е „овчар“, таа е глава на куќата. Таа доби многу пари од Рамуш и тимот. Па, Рамуш Харадинај беше во таа куќа неколку пати Постојат записи. Колку што знам, документацијата за тоа била во таа куќа. Дали во 2004 или 2005 година, мислам дека тогаш, почна приказната за таа куќа и слушнав дека сакаат да ја уништат да ја запалат таа документација.

Тој опиша како изгледало внатре во куќата.

Имаше крв на подот и голема маса со бел чаршаф, кофи со алат за операции, се беше како во приватна болница. „Пациентите не беа врзани, туку имаше стража на вратата. Прозорците беа затворени за да не избегаат. Разговарав со нив. Не комуницирав многу, ги прашав дали се добро . Имаа за јадење. Беа млади. Никој не ги допре и не ги тепаше. Беше и докторот од Пеќ и некои други лекари, еден од Албанија и еден од Косово, но не се сеќавам кои се. Тогаш првпат ги видов таму . Лично носев фрижидери со „роба“ од „жолтата куќа“ до аеродромот во Тирана, од каде органите заминуваа во Турција.