а двегодишнината од потпишувањето на Договорот од Преспа во Грција се подигна споменик против овој договор.

Во ова село на 17 јуни 2018 грчките граѓани се спротивставија на потпишувањето на Договорот од Преспа, пишува на мермерниот споменикот подигнат во грчкото село Писодери.

Селото се наоѓа во северниот дел на земјата, онаму каде што пред две години имаше инциденти, додека во Псарадес тогашните премиери на  Македонија и Грција го ставија нивниот потпис на решението меѓу двете земји.

На споменикот, потпишани се извесни „Македонци од Драма“, кои пишуваат дека „го кинат Договорот од Преспа“.

 

На задната страна на споменикот, запишани се имињата на 19 лица од Грција, Канада, Австралија и САД, кои се спонзори и финансиски помогнале за изградбата.

Според локалните медиуми, за споменикот добиле дозвола од општина Преспа.

ʍքǟȶɦǟֆ 💊@GiannisMpathas

Κάτι τύποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες Δραμινοί τοποθέτησαν στο Πισοδέρι Φλώρινας ένα άγαλμα αντίστασης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Δήμος, η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, η Περιφερειακή Εν. Φλώρινας, ο βουλευτής της @neademokratia, @GIANNISFLORINA, τι λένε γι’ αυτό;

Embedded video

60 people are talking about this