Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ денеска во Цариградската патријаршија во Фанар се сретна со вселенскиот патријарх Вартоломеј, што беше прва посета на шефот на црногорската држава на Вселенската патријаршија по 1899 година, кога принцот Никола Петровиќ беше во Истанбул.

По официјалната средба, патријархот Вартоломеј го благослови крштевањето на внукот на претседателот Ѓукановиќ во Вселенската патријаршија.

Денес ја споделуваме со вас радоста што ја имате за крштевањето на вашиот внук што ќе следи (денес).Неговото Високопреосвештенство е тука да ја изврши церемонијата, а вие го имате мојот благослов и се надеваме дека вашиот внук ќе стане дел од нашето семејство и ќе стане добро преку овој свечен чин христијанин“, рече Вартоломеј.

Црногорската православна црква не е призната од Вселенската патријаршија