Со доаѓањето на вториот бран од корона, докторите повторно предупредуваат на потребата за носење маски. Но, не само за носење туку и за нивна правилна употреба. Доктор Бранимир Несторовиќ нагласува дека е важно со маскаа да биде покриена не само устата туку и носот.

Тој вели дека е најопасно ако вирусот влезе преку нос.

-Разликата е во количината на причинителите, многу  повеќе од вирусот влегува од носот бидејќи во него има повеќе рецептори. Количината и тоа како е важно бидејќи короната слабее и не е толку опасна, па важно е од каде влегува-објаснува Несторовиќ.