Сега сме НАТО членка и сме на исто ниво со Бугарија. Завршен е процесот во ОН Овој тип на испади како на Џамбаски треба да станува исклучително срамен, вели Димитров на прашањето на Силјановска зошто не реагирал на навредите на бугарскиот европратеник дека со ќотек ќе станеме Бугари.

Договорот со Бугарија е потпишан на македонски и бугарски јазик. Ако ние одговараме со слична реторика само ќе привлечеме повеќе. Европската интеграција е неспоива со правото на самоопределување. Затоа ќе зборуваме и со ЕУ и со Бугарија-рече Димитров.