Бугарските медиуми деновиве го поставуваат прашањето дали покрај Македонците можеби и Хрватите имаат бугарски корени. Бугарскиот весник „Труд“ се повикува на една анализа на неодамна починатиот историчар Божидар Димитров.

Во анализата на контроверзнииот Димитров пишува дека многу соседи (освен Македонците”) сакаат да бидат дел од бугарскот народ. Тој во објаснувањето пишува дека со влезот на Хрватска во ЕУ сакале да се отргнат од превезот на Србија и дека не се Словени па наголемо снимале филмови за нивните кралеви од кои се всушност Бугари.

Прво, кои се по потекло од Хрватите? Тие самите истакнаа дека немаат никаква врска со Словените. И тие имаат нешто заедничко
со … немој да паднете од столот, драги читатели, со Бугарите. Самото име на нивниот народ дојде од Кан Кубрат, чие име бешесе чита како Хрват, во зависност од тоа како се преведува на латински. И тие беа бугарски граничари чувани од Агар Чаганат, да ги задржи границите-пишувал Димитров.