Радован Караџиќ во 2007 година бил следен од  американските разузнувачи.Тие откако добиле сигурни информации дека тој е во Белград и го лоцирале веднаш ги алармирале српските власти. На фотографиите на ЦИА, Радован Караџиќ како доктор Драган Бабиќ излегува од зградата во која живе, со чадор и кеса во раката.

Караџиќ речиси и да не се криел, безгрижно „работел“ како доктор по психологија, држел часови, одел на пазар..

Српските власти на чело со Коштуница не сакале да го уапсат, но кога  власта ја презел Борис Тадиќ тој веднаш бил уапсен и тоа додека се возел во градски автобус.