Законскиот проект има за цел да им помогне на сонародниците зад границата, кои се наоѓаат на територијата на Украина, Молдавија, Северна Македонија, Албанија, Србија и други држави, а од ВМРО уверуват дека при подготовката на текстот учествувале разни експерти и правници.

Знаете какви се проблемите со добивањето на бугарско државјанство. Минуваат години додека Бугарите во странство го добијат. Затоа го подготвивме овој закон, а слични има и во Полска и Грција, истакнува пратеникот Јулијан Ангелов.

Според ВМРО, предлогот има неколку цели-справување со демографската криза, привлекување млади луѓе да учат во Бугарија, кој понатаму ќе учествуваат и на пазарот на трудот. Новиот документ може да биде реалност преку промена на Законот за лични документи, а од ВМРО изразуваат надеж дека предлогот ќе биде поддржан и од останатите партии.