На примерот на Бугарија со Македонија, и Хрватска се обиде да ја уценуваат Србија за историска личност. Ако за Бугарите е спорен Гоце Делчев, за Хрватска тоа е научникот Никола Тесла.

Хрватска го смета тој за Хрват само затоа што е роден во границите на денешна Хрватска, иако тој е православен Србин, роден во областа Лика.

Хрватска сакаше да ја искористи позицијата во ЕУ и да ја уценува Србија да се откаже од Тесла но добија жесток одговор од српските власти. Тие им одговорија дека нема да се откажат од своето минато поради ЕУ, по што Хрватска мораше да попушти.