Лидерот на ГЕРБ Бојко Борисов го осови второто место на изборите во Бугарија. Партијата на Борисов освои само 60 пратеници  и со тоа ја намалува можноста преку коалцицирање да формира влада бидејќи за тоа е потребно да обезбедат 121 пратеник.

Борисов важи за добар пријател на премиерот Зоран Заев па дури и меѓусебно се нарекуваат браќа.

Борисов застапува тврди позиции кон Македонија и бара да ги вметнеме Бугарите во Уставот и да прифатиме дека Македонија и Бугарија имаат заедничка историја.