Главна тема на разговор денеска е знамето кое косовската пејачка Дуа Липа го истакна на социјалните мрежи. Но, малкумина знаат што тоа точно значи. Ова знаме се нарекува „Автохтони“ и симболизира дека Албанците на овие простори биле староседелци.

Ова било главната идеја на Призренската лига во 1878 година кога се барало обединување на Албанија нејзините „природни граници“.

Во таа замислена територија требало да влезат делови од Грција,Скопје, Тетово, Куманово, Гостивар, Струга, Дебар и Кичево, Прешевската долина во Србија, Санџак, како Подгорица, Бар и Улцињ во Црна Гора.