Големо внимание предизвика назнчувањето на новиот амбасадор на САД во Црна Гора. Станува збор за Бикс Алију. Тој е дипломат чии корени потекнуваат од Кичево, Македонија. Тој е роден во Чикаго. Претходно бил на служба како заменик амбасадор во Полска а сега е пратен во Подгорица.

Бикс е женет, има две деца а го зборува и македонскиот јазик. Интересно е што тој си го има променето името. Неговото вистинско е Бегзат Азем.