Се докажа дека обвинетите ги сториле делата за кои се товарат. Нешто што навистина почнало како хуманитарна организација, се претворило во нешто друго. Првообвинетиот Бојан Јовановски не случајно ги избрал за соработници Јасна Ерцеговиќ, Христина Блажевска и Фросина Ременски, кои имале големо влијание, истакна застапникот на обвинението Трајче Пеливанов во завршните зборови за случајот „Меѓународен сојуз“.

Според него, оштетените Силјан Мицевски и Адријан Амзоски биле измамени од страна на Бојан Јовановски дека ќе се градат домови за возрасни лица, велејќи им дека ќе обезбеди државно земјиште, иако знаел дека тоа не може да го обезбеди, но и натаму им земал пари.Тоа јасно му го предочиле и тогашните градоначалници на Карпош и Битола.

Јовановски се обидел да го измами и Орце Камчев, убедувајќи го да влезе во проект за изградба на трговски центар, но сведокот не бил заинтересиран – објасни обвинителот.

Според него, обвинетите се обидувале да остават добар впечаток во јавноста за да извлечат што повеќе пари од оштетените.

Пеливанов проговори и за средбите на Јовановски и тогашниот премиер Зоран Заев.

-Тогашниот премиер само дал поттик за соработка, но не дека имало конкретна соработка, вели Пеливанов.

Според обвинителот, оштетените имале сигурност во проектот поради Ременски, која тогаш имала функција потпретседател на Собранието и на СДСМ.

-Раменски влевала доберба дека зад проектите на Јовановски стои власта, убедуваше Пеливанов.