Скопје изутринава се најде на петтото место на градови со најзагаден воздух во светот, со 158 ПМ10 честички на метар кубен (вчера беше на десеттото место), додека Белград ја зазема четвртата (169 ПМ10), а Сараево третата позиција (179 ПМ10). Загаденоста во Куманово, исто така беше на алармантно ниво во изминатите неколку дена.

Нивоата на ПМ10 честички во Белград во изминатите денови беа и повисоки од 200 микрограми на кубен метар, според српската Агенција за заштита на животната средина. Слична е состојбата и во Нови Сад, Панчево, Ужице… А ваквата ситуација влијае врз здравјето на населението.