Шефот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, денес изјави дека откажувањето или не на процесот на попис во земјата, поради пандемијата предизвикана од Ковид-19, зависи од Комисијата за заразни болести (КЗБ).

Според него, ваквата одлука зависи од Кимисијата за заразни болести, и доколку оваа здравствена установа одлучи дека нема услови да се спроведе овој статистички процес, тогаш секако дека таквата одлука ќе се почитува.