Франција има намера да и помогне на Србија да се расчисти една од најголемите мистерии во нејзината историја, а тоа е убиството на српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ. Убиството се случи пред 85 години во Марсеј и до денеска не знае вистинската причина ни нарачетелите на убиството.

Како што пишува „Република.рс“ тајната на убиството ја има во архивите на француските тајни служби и тие ќе бидат отворени.Тоа го најавил францускиот претседател Емануел Макрон за време на неодамнешната посета на Белград и средбата со неговиот српски колега Александар Вучиќ.